2013. december 30., hétfő

Milyen lesz a 2013-2014-es tél időjárása?

Amint láthatták minden évbe megírom az előttünk álló tél időjárásával kapcsolatos megérzéseimet, és gondolataimat több kevesebb sikerrel.

Akkor vágjunk is bele. A legfőbb gondolat először is az, amit az ősz időjárásából, legfőbbképpen a szeptember időjárásából lehet kikövetkeztetni. Erre ugyanis van egy prediktor, ami összefügg a Szibériai hófelhalmozódással és a szeptemberi magyarországi időjárással. Ennek a neve: DAI (Decemberi Anomália Index), Az idei DAI pontos értéke ugyan még nem áll rendelkezésre - mivel az abban kb. egyharmados súllyal szereplő eurázsiai hótakaró növekedés záró (40. heti) adatát várhatóan csak valamikor november elején teszi közzé a Rutgers Snow Lab, a kb. kétharmados súllyal szereplő szeptemberi légnyomás-anomália különbség pontos értéke pedig szintén nem ismert, ugyanis az amerikai költségvetési vita következtében történt államigazgatási leállás nyomán elérhetetlenné váltak az NOAA/NCEP reanalízis mezői -, azonban a napi hótakaró térképek alapján (1981-től számítva) rekord közeli volt a szibériai hótakaró expanziója az idei 37. és 40. hét között (a 37. és 39. hét között a már publikált számok alapján meg is döntötte a rekordot), illetve szeptember 28-án -0,9 hPa-on állt a definiált légnyomás-anomália különbség. Ezen adatok szerint az idei DAI nagy valószínűséggel a (-1,3; -2,3) °C-os intervallumba eshetett. Ennek középértékével számolva a DAI idei becslése az előttünk álló decemberre (-0,8; -2,8) °C-os anomália lenne, azaz a decemberi országos havi átlaghőmérsékletre az előrejelzett intervallum: (-0,6; -2;6) °C. A pontos adatok ismeretében lefogom majd még egyszer ezt írni.

A DAI részletes leírása itt olvasható: Megnézem
Itt nézhetőek meg az eddigi szibériai hófelhalmozódási adatok: Megnézem


És akkor jöjjön pár szemléltető ábra a hófelhalmozódásról: Először is 2012 és 2013 összehasonlítása és akkor itt érdemes a képet nézegetve egy következtetést levonni miszerint nagyobb a jégborítottság északon mint tavaly az év ezen időszakában. Erre is hoztam egy szemléltető grafikont.

A szeptemberi időjáráshoz tartozik az, hogy milyen mennyiségben érik el hideglaszakadások a délebbi szélességeket így Magyarországot is. Ez egy összeségében elég jó beváló dolog, de csak a december időjárását illetően.

Jöjjön egy kis jellemzés szeptember időjárásáról, azt mondom beszéljenek a képek: Forrás: (Országos Meteorológiai Szolgálat)




2. pont: Akkor itt most beszélnék a jelenlegi és az októberi időjárásról. Az ne tévesszen meg senkit, hogy ilyen meleg volt október végén és átlag fölötti idő lesz a következő napokban is, a melegebb zonális, félzonális meleg október sőt november sokszor igen hideg telek előtt szokott előfordulni, de ez csakis akkor igaz, ha az ősz elején volt szép számmal minket érintő hidegleszakadás. Persze ezt ne vegyük készpénznek.
Vannak kivételek is persze. A mostani félzonális áramlási kép már jó ideje tart, egészen úgy október 10.-e óta. Most ennek a folyamatnak nagyjából a felénél járunk. Úgy gondolom, hogy november közepéig itt senki ne számítson téli időre, viszont úgy gondolom, hogy az első síkvidéki havazás nagyjából nov. 20-25-e között meg fog érkezni. Akkor nézzük a mostani makroszinoptikai elrendeződést képekben:
Az egyértelműség kedvéért számokkal jelöltem az akciócentrumokat.
Akkor mondom is sorba:
1-es: Erős izlandi ciklon ami húzza be a meleget Európába és mivel, hogy nincs Brit vagy Skandináv blokkoló anticiklon így akadálytalanul haladhat előre.
2-es Grönlandi anticiklon kezdemény, de egyelőre csak kezdemény amit elgyötörnek az atlanti óceánon tevékenykedő ciklonok.
3-as Szintén egy anticiklon kezdemény. Ami, ha kiépülne 2 lehetősége is lenne egyik, hogy elkezd terjeszkedni kelet és észak felé így Grönlandhoz láncolja a ciklonokat, így aztán azok nem tudják behúzni a meleget Európába és teret hagy az 5-ös számú helyzetnek, de erről majd később. A másik lehetőség, hogy összekapcsolódva a 2-es anticiklonnal együtt alkotnak egy anticiklont és így a ciklonok benntragadnak Gröndlandtól nyugatra. Bár azért az utóbbi nem túl gyakori helyzet.
4-es Itt látható, hogy a hideg folyamatosan Észak-Amerikára szakad le és ez generálja a ciklonokat a Keleti parton.
5-ös Egy a skandináv országok felett elhelyezkedő cikloncsaládot láthatunk a képen, valójában ez lenne a felelős arra, hogy a hideget meghozza Északkelet Európába, de az az ott lévő anticiklon ezt megakadályozza és észak felé kényszeríti a mozgását.
6-os Ez csak arról az érdekes helyzetről szól, hogy Észak Amerikába a keleti partra leszakad folyamatosan a hideg addig a nyugati parton folyamatosan egy melegnyelv húzódik észak felé.
A fekete nyilak: Azt mutatják meg hogy a meleg honnan és milyen magasságokig jut el.




Akkor most jöjjön egy példa arra amikor a 2-es és a 3-as számmal jelzett anticiklonok összekapcsolódnak. Ez Magyarországon általában téli időjárási helyzetet eredményez.




A másik fontos dolog a jelenlegi meleg időjárással kapcsolatban az, hogy a napfoltciklusunknak egy 2. maximumát éljük meg most. A jelenlegi helyzetnek az a lényege, hogy a ciklontevékenység magasabb földrajzi szélességeken megy végbe - sok a nyomásminimum -, továbbá az anticiklonok a szubtrópusi meleg légtömegeket is a szokásosnál följebb tolják. Ez az időjárási helyzet mindaddig tart, amíg az élénk folttevékenység és az azokkal járó fokozott anyagkidobódások fennmaradnak. Legkevesebb 10 napig, legtöbb két-három hétig. (Még mindig probléma, hogy nem láthatjuk, mi történik központi csillagunk túlsó felén.)
Az adatsor: Megnézem
Ebben még csak szeptember látszódik, úgyhogy ebből még nem derül ki az októberi nagy erősödés.

Nagyjából egyenlőre ennyi, amit jelenleg írni szerettem volna a következő téllel kapcsolatban egyenlőre, ha változni fog az időjárási helyzet akkor arról majd írok.


Frissítve: 2013. 11. 06.

Közzétette a Rutgers Global Snow Lab az októberi, köztük a 40. heti hótakaró adatokat, így előállt a Decemberi Anomália Index idei értéke, amely -2,1 °C ((-1,1; -3,1) °C-os intervallum) lett. Tehát a prognosztizált magyarországi decemberi átlaghőmérséklet -1,9 °C (az 1981-2010-es átlag 0,2 °C). A DAI-ban szereplő két fontos dolog közül a definiált légnyomás-anomália különbség 1981 óta a 14. legalacsonyabb (minél alacsonyabb, annál hidegebb lesz a DAI). Ezzel az értékkel, átlagos hótakaró növekedéssel számolva a DAI -0,4 °C-nak adódott volna. A valóságban azonban az eurázsiai hótakaró növekedése a 37. és 40. hét között 1981 óta a legnagyobb volt (minél nagyobb, annál hidegebb lesz a DAI). A két hatás eredőjeként a DAI szerint 1981 óta a negyedik leghidegebb december előtt állhatunk, ha ez ténylegesen megtörténik akkor ez a december többféle felbontásban, időjárási jellegben is elképzelhető.
Összeszedtem a legfontosabb lehetőségeket:

1-es Már november közepén elkezdődik a meridionális irányítás, így ez nagyjából december közepéig tarthatna ki, utána fokozatosan enyhülő idővel. Ennek a lehetőségnek többféle allehetősége is van az egyik az, hogy ugyan a magasban megenyhül az idő, de ez kellő átkeverés híján a talajon nem fog érződni és kialakul az úgynevezett hidegpárna jelenség. A másik lehetőség pedig az, hogy ugyan megenyhül az idő december közepén, de december végén visszatér a hideg mert az áramlás hamar visszavált meridionálisra. Ez a verzió akkor valaszínűbb, ha csak december elejéig tart ki a hideg, így van idő visszaváltani a hónap végéig.
2-es Enyhe kezdet, majd a hónap harmadánál-felénél erős hidegbetörés, amely a hónap utolsó napjaiig, vagy egészen az év végéig kitart.
3-as Már december első hetében megérkezik az átlagnál jóval hidegebb idő, amely majd Karácsony környékén enged szorításából
4-es Az egész december hidegebb lesz az átlagosnál, de nem lesz az átlagnál jóval hidegebb periódus.
5-ös A már az 1-es verzió egyik allehetőségében említett hidegpárna jelenség, ami beáll már a hónap elején és egész hónapba kitart.

A legújabb cikkenben  a karácony időjárásával foglalkoztam, ami itt megtekinthető: megnézem

Frissítve: 2013. 12. 30.


Bevallom a decemberi előrejelzésem nem vált be, mivel -1,5°C-os negatív anomáliát vártam és ehelyett biztos, hogy pozitív anomáliával zár a hónap. Mivelhogy az előrejelzés nagy részét a Decemberi Anomália Indexre alapoztam, ezért ennek bukásának esetleges okairól fogok beszélni. Ami miatt ilyen hideg decembert jelzett előre a DAI az-az, hogy a szibériai hófelhalmozódás rekord mértékű volt és ez húzta le a mélybe a prediktort, míg ha csak a szeptemberi légnyomás anomália különbséget nézzük akkor az nem lett volna olyan alacsony, mindössze -0,4°C.
A másik lehetséges buktató a napfoltmaximum, aminek idején gyakoribbak az enyhébb telek. A mostani napfoltciklus ugyan gyengébb a szokásosnál, de azért ennek a maximuma sem elhanyagolható. Egy ábra a napfoltciklusokról egészen 1950-től:


És egy ábra a mostani napfoltciklusról:


És az utolsó buktató pedig az, hogy jópár éve nem igazán volt klasszikus értelemben vett zonalitás, ez persze nem jelent semmit, de várható volt, hogy előbb utóbb előfog fordulni.
Ennyit a decemberi előrejelzés bukásáról. Hamarosan írok majd a január várható időjárásáról is.

Ha érdekli a január időjárása akkor kattintson erre a linkre: Link



Nincsenek megjegyzések:

Elmúlt hét legnépszerűbb bejegyzései

Jelenlegi műholdkép

Látható műholdkép

Időjárási fáklya Budapest

Időjárási fáklya Budapest
A képre kattintva érhető el a friss fáklya!!!

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More